top of page
Writer's picturePere Gibert

Precaucions en carretera quan hi ha risc de nevades

Conduir durant l'hivern, especialment quan hi ha risc de nevades, requereix una atenció especial i un seguit de precaucions per garantir la seguretat a la carretera. Les condicions meteorològiques adverses, com la neu, el gel i la visibilitat reduïda, poden fer que els trajectes siguin perillosos, especialment si no estem preparats o si no prenem les mesures adequades. A continuació, comparteixo alguns consells clau per conduir de manera segura quan hi ha risc de nevades.


1. Planifica el teu viatge


Abans de sortir, és fonamental consultar la previsió meteorològica i conèixer l'estat de les carreteres. Si es preveu una nevada intensa o condicions extremes, considera si realment és necessari fer el viatge o si es pot ajornar fins que les condicions millorin. A més, és important tenir a mà una ruta alternativa, en cas que hi hagi carreteres tallades o complicacions en el trajecte previst.


2. Equipament adequat al vehicle


Per conduir en condicions de neu o gel, el teu vehicle ha d'estar ben equipat. Assegura't de tenir:

• Pneumàtics d'hivern o cadenes de neu: Els pneumàtics d'hivern estan dissenyats per oferir més adherència en carreteres fredes i nevades. Si no disposes d'aquests pneumàtics, porta sempre un joc de cadenes i assegura't de saber com col·locar-les correctament.

• Líquids preparats per a baixes temperatures: Utilitza líquid anticongelant tant per al radiador com per als netejaparabrises. A més, omple el dipòsit de combustible abans de sortir, ja que podries quedar-te atrapat durant una tempesta.

• Kit d'emergència: Porta sempre un kit d'emergència amb manta tèrmica, aigua, menjar, una llanterna, rascadors de gel, carregador de mòbil i triangles de senyalització.


3. Mantén una conducció suau


Quan condueixes en neu o gel, és crucial evitar moviments bruscos. Això significa accelerar i frenar suaument per evitar pèrdues de control del vehicle. Mantén una distància de seguretat més gran de l'habitual respecte al vehicle de davant, ja que les frenades en condicions de gel poden requerir el doble o triple de distància per aturar-te completament.


4. Redueix la velocitat:


La velocitat és un dels factors més importants a tenir en compte quan es condueix en condicions hivernals. Reduir la velocitat et donarà més temps per reaccionar davant qualsevol imprevist. Les carreteres poden estar gelades o nevades en alguns punts, cosa que pot fer que el vehicle derrapi si vas massa ràpid. Conduir a una velocitat moderada t'ajudarà a mantenir el control i a evitar accidents.


5. Evita frenades sobtades


Frenar de cop en una carretera nevada o glaçada pot fer que les rodes es bloquegin i el cotxe derrapi. Fes servir el fre amb suavitat i, si el teu vehicle està equipat amb ABS, no aixequis el peu del fre quan s'activi aquest sistema. Deixa que el sistema faci la seva feina per evitar el bloqueig de rodes.


6. Utilitza les llums correctament


Quan condueixis amb neu, és important que siguis visible per a altres conductors. Encén les llums curtes i les llums antiboira si és necessari. La visibilitat pot veure's greument afectada durant una nevada intensa, així que cal assegurar-se que els altres vehicles et vegin correctament.


7. Vigila les zones ombrívoles i els ponts


Algunes parts de la carretera són més propenses a formar gel, com les zones ombrívoles o els ponts elevats. Aquestes superfícies es refreden més ràpidament i poden acumular gel sense que sigui evident a simple vista. Conduir amb prudència en aquestes zones és essencial per evitar sorpreses desagradables.


8. Estigues preparat per emergències


Tot i prendre totes les precaucions, sempre existeix la possibilitat de quedar-te atrapat per una nevada intensa o un tall de carretera. En aquests casos, és important mantenir la calma. Mantén el motor en marxa per escalfar el vehicle, però assegura't que el tub d'escapament no estigui bloquejat per la neu. Utilitza la manta tèrmica del teu kit d'emergència per mantenir-te calent i espera l'ajuda si cal.


Conclusió


Conduir amb risc de nevades pot ser un repte, però seguint aquestes precaucions pots minimitzar els perills i garantir un viatge més segur. La clau és estar preparat i conduir amb prudència i paciència. Recorda que el més important és la seguretat, tant la teva com la dels altres usuaris de la carretera. No arrisquis innecessàriament i, si les condicions són molt adverses, sempre és millor esperar que passar per situacions complicades.


3 views0 comments

Comments


bottom of page